Джамията “Сюлеймание” е най-здравата постройка в Истанбул

Джамията „Сюлеймание"

  Джамията „Сюлеймание“ се смята за една от най-разкошните не само в Истанбул, но и в цяла Турция. Построена е по заповед на османския падишах Сюлейман Кануни (Законодателя), известен повече като Сюлейман Великолепни. При неговото управление имерията достига своя апогей. Управлението на Сюлейман Великолепни бележи победи на бойното поле, но и разцвет на литературата, науката и изкуствата.

Любопитно е, че едва през 30-ата година от своето управление този легендарен султан намира време да вдигне джамия на свое име. Неин архитект е феноменалният Мимар Синан.

 

Строежът на храма продължил около 7 години. Според преданията от онова време през първите три години над 3000 души дълбали скалистото място, където е поставен 7-метровият фундамент. В строежа участвали 3523 строители, от които 1713 са били мюсюлмани и 1810 – християни. Фундаментът е пълен с вода, наподобявайки водохранилище. Поради това джамията се счита за една от най-устойчивите сгради при земетресение – в Истанбул. При откриването й Мимар Синан предрича: „Ще съществува, докато свят светува“.

Проектът на джамията напомня „Света София“. „Сюлеймание“ е с по-малък купол, но по изящност е сред най-знаменитите постройки в Истанбул. Размерите й са 200 на 140 метра, тя се намира в центъра на града. В предната част има двор, закрит от навес. Зад джамията са двете тюрбета (гробници). Първото е на султан Сюлейман. Второто е на неговата прочута съпруга Хюррем, чието християнско име е Роксолана. Тя е майка на падишаха Селим Втори. Гробницата на Сюлейман е декорирана с планински кристали, които придават на купола й вид на звездно небе. Мястото, в което е погребана Роксолана, е по-скромно – украсата е от изникски фаянсови плочи, върху които са изобразени листа, клони и цветя.

Сюлейман Великолепни

В съседство с джамията са медресетата. В тези помещения, увенчани с куполи, са се обучавали по 200 ученици. Първоначално в тях се е преподавало природознание, а по-късно са се изучавали освен ислямски шариат и религия, също и математика и астрономия. Медресетата на „Сюлейманме“ са се развили като висши учебни заведения, при това най-престижни духовни училища в града. Две от тях днес са превърнати в библиотеки и съхраняват най-ценната колекция от ръкописи в Истанбул.

Площадът пред джамията, където днес се продават сувенири за туристите, носи името „Чаршия на пристрастените“. Преди векове тя е била мястото, където са пушили опиум. Към джамийния комплекс има също и кервансарай, в който са отсядали керванджиите и търговците, имарет и болница. В болницата са лекували включително и психичноболни. Има-ретът има двор, в центъра на който е разположена красива чешма. Комплексът на джамията „Сюлеймание“ е имал в миналото и огромна кухня. В нея са приготвяли храна за бедните, но и за учениците и преподавателите в медресетата, за болницата, за религиозните деятели и за клиентите на керван-сарая. В началото на XX век огромната кухня на джамията е превърната в салон за големи тържества. Днес тя е ресторант „Дарюззияде“, в който се предлага турска кухня.

В близост до джамията се намира и гробницата на великия турски архитект Мимар Синан.

 

Роксолана

Скъпоценните камъни в минаретата

Според преданията персийският шах Тахмасип изпратил на султан Сюлейман Великолепни скъпоценни камъни – изумруди, рубини и брилянти. Намекът бил, че на султана не му достигат средствата, за да завърши джамията. Разгневен, Сюлейман наредил на архитекта Мимар Синан да постави скъпоценните камъни в основата на едно от минаретата. Синан построил джамията „Сюлеймание“ с 4 минарета, съдържащи общо 10 шерефета (балкони). В това има дълбока символика. Минаретата са 4, защото Сюлейман е 4-ти падишах след падането на Константинопол. Шерефетата са 10, за султан на Османската империя.

 

Турският Микеланджело

И Мимар Синан е известен, че вдига забележителни джамии и други сгради, без да ползва архитектурен проект. Той е построил около 400 сгради. Работи като главен архитект при петима султани. 22-годишен е взет като еничар в Истанбул и в продължение на 19 години служи в еничарския корпус. Според познавачи като творец той може да се сравнява с Микеланджело. Негови работи са медресето в Мека. джамиите в Будапеща. София и други градове. В продължение на пет 5 века 24-те постройки на Синан в Истанбул устояват на 89 земетресения от 7-а степен.

 

Легендата за Роксолана

Сюлейман Великолепни управлява най-дълго Османската империя – цели 46 години, От 1520 до 1566 г., и при него тя става световна сила. Самият Сюлейман е изтъкнат поет и златар, голям покровител на културата. Неговата любима съпруга Роксолана се е казвала Александра или Анастася (Настя) Лисовска. Родена е в градчето Рогатин в Украйна, а баща й бил православен свещеник. Ражда пет деца на Сюлейман Великолепни, като борбата между тях кой да стане наследник е наистина кървава и трагична.

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Джамията “Сюлеймание” е най-здравата постройка в Истанбул"

  1. https://tinyurl.com/rsacwgxy g   22.06.2020 at 11:13

    No matter if some one searches for his required thing, thus he/she
    wishes to be available that in detail, so that thing is maintained
    over here.

    Отговор
  2. cbd oil that works 2020   29.06.2020 at 4:52

    What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this
    I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads.
    I am hoping to give a contribution & assist other customers like its helped me.
    Good job.

    Отговор
  3. website hosting companies   25.08.2020 at 15:11

    If some one needs expert view about blogging and site-building then i suggest him/her to go to see this web site,
    Keep up the pleasant job.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *