Тайни за здрава коса

Всеки ден косата е изложена на фактори, които я отслабват и я увреждат. Когато се появят проблеми, свързани с косата, обикновено усещаме сърбеж по скалпа, косъма изтънява. Често се появява и пърхот. За щастие, тези проблеми могат да се разрешат, и отново да имате красива и мека коса.

kosopad-hrani

Един от основните фактори за здрава коса е здравата кожа на главата. Когато косата ни е здрава, лесно можем да я направим зашеметяваща.

Нека разгледаме някои съвети, полезни за правилната грижа за скалпа.

„ЕФЕКТ- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ ОПЛЕШИВЯВАНЕ И КОСОПАД! ВИЖ ТУК:

СУХ СКАЛП

Когато проблемът е, че кожата на главата ни е суха, често усещаме сърбеж, а скоро се появява и скалп. Никой не обича тези люспи в косата си, а ако не обърнем внимание, проблемът може да се задълбочи.

Решение:

– Правете си масажи с жожоба, 5 минути преди да влезете под душа
– Увеличете приема на омега- 3 мазнини, които се съдържат най- вече в рибата и зеленчуците
– Смесете в съд 10 капки етерично масло от лавандула с 30 грама масло от сладки бадеми или масло от жожоба. Нанесете върху скалпа, като правите леки масажи с кръгообразни движения в продължение на 5 минути.

ГЪСТА И НОРМАЛНА КОСА

Обикновено не причинява много проблеми. Но винаги можем да направим процедура, за да я направим по- силна.

Как да го направим? След като нанесете шампоана, вземете 1 с.л. зехтин и нанесете по целия скалп, от корена до върховете. Увийте косата с шапка за баня, оставете за 10- 15 минути. Изплакнете добре и си сложете балсам.

kosopad-samochuvstvie

ТЪНКА КОСА

Тънка коса означава, че не е силна и гъста и често капе. Може да се дължи на неправилно хранене, липса на витамини, увреждане, ендокринни заболявания.

Решение? Затоплете 120 грама ябълков оцет, оставете да престои. Разтворете го с 120 грама вода и нанесете върху скалпа с лек масаж. Покрийте главата с найлон, оставете да престои 30- 40 минути. Киселината в ябълковия оцет помага за възстановяването на рН на скалпа.

КЪСАЩА СЕ КОСА

Може да се дължи на неправилно хранене, недостиг на вещества, прекомерно излагане на слънце, употреба на сешоари, преса, и пр.

Решение?

Правете масажи на скалпа с малко кокосово масло, което трябва да действа от 5 до 10 минути. Завийте косата с найлон. После измийте с вода.

Включете в храненето си повече месо, риба, нискомаслено сирене, белтъци, соя, портокали, ягоди, домати и др.

ПЪРХОТ

Появява се и при мазна, и при суха коса. Ето варианти за рецепти:

– В съд смесете 10 капки етерично масло от чаено дърво, евкалипт, мента или масло от бергамонт с 30 грама масло от жожоба или бадемово масло. Нанесете върху скалпа, като правите кръгообразни масажи за 5 минути. След това се измийте.
– Яжте повече храни, богати на цинк, като тиквени семки, морски дарове, сьомга.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *