Полезни вещества за косата

kosa-dieta

Ако не обичате риба, може да взимате допълнително масло от ленено семе. Или да смелете семената от ленено семе и до добавяте по 1- 2 чаени лъжици към напитки, салати и пр.

Витамините, сред които л- цистеин , паба (В 10), биотин, инозитол, А, К; също минерали, сред които магнезий, желязо и цинк, са полезни за здравословния растеж на косата. Една от честите причини за косопад при жените в репродуктивна възраст е анемията, породена от дефицит на желязо. Затова, храната ви трябва да съдържа яйце, зелени зеленчуци, стафиди, цели зърна, фурми. Да не забравяме и за витамин С, който помага за усвояването на желязото. Витамин Е също е полезен на косата. Съдържа се в авокадото, семената, зехтина и фъстъците.

Хората, които имат проблеми с пърхота и мазна коса, трябва да ограничават храната с много захар и животински мазнини, защото увеличават производството на себум.

„ЕФЕКТ- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ ОПЛЕШИВЯВАНЕ И КОСОПАД! ВИЖ ТУК:

proteini-dietite

При вегетарианците може да се появи косопад, поради недостиг на протеини.

Без съмнение, храненето полезно за косата, трябва да е балансирано: без много мазнини, без рафинирани продукти, с повече витамини и минерали.

За силна и здрава коса, ето какво трябва да съдържа менюто ни:

– Пълнозърнест хляб
– Пълнозърнести храни: например, пълнозърнест ориз
– Мая
– Кисело мляко
– Яйца – 3- 4 пъти седмично
– Червени плодове
– Риба
– Зеленчуци

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *