Кои храни предпазват от побеляване

Косата става сива, когато меланинът, който придава пигмента на косата, намалява заради възрастта. Два типа меланин определят цвета на косата: еумеланина, който прави косата черна и кафява, и феомеланина, който прави косата руса и червена. Причините за ранното побеляване могат да са стрес, болести, прекаляване с кофеина и алкохола, ядене на пържени, мазни, горчиви и кисели храни.

bqla-kosa

ПРОТЕИН
Консумацията на храни, богати на протеини като зърнени, месо и соя помагат за производството на меланин. Липсата на протеини води до загуба на цвета на косата. Най- богатите зърна на протеини са щир, елда (гречка), просо, овес и киноа.

„РЕСТАРТ 1 – 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ БЕЛИ КОСИ! ВИЖ ТУК

МИНЕРАЛИ
Храните с високо съдържание на цинк, желязо и мед поддържат косата здрава. Косопадът може да се дължи на дефицит на желязо, например. Ниските нива на мед намаляват меланина. Източници на цинк са червено месо, пилешко и зелени зеленчуци. Яйцата, червеното месо, житото и слънчогледовите семки са източник на желязо. Източници на мед са жълтъците, скаридите, раците, бадемите.

ВИТАМИНИ
Витамин В се среща в зелените зеленчуци, банани, домати, житен зародиш и кисело мляко. pobelqbane-mujeПомагат на тялото за производството на себум. За да избегнете побеляването, яжте храни, богати на витамин А, като зелени и жълти зеленчуци. Пиенето на суроватка с 2 ч.л. бирена мая и житен зародиш, също помагат на косата да запази естествения си цвят.

СЬОМГА
Отличен източник на омега- 3 мазнини. Поддържат кожата на главата здрава. Други източници на омега- 3 мазнини са водорасли, плодове, зеленчуци, и др.

БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ
Нискокалоричните диети също са бедни на хранителни вещества. Такива хранителни планове спират растежа на косата и водят „често до косопад. Балансирана диета, богата на витамини, минерали и протеини помагат на косата да запази естествения си цвят.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *