Билкови рецепти за коса

Много хора имат вяла коса, тънка, чуплива, пърхот, косопад и пр. Въпреки че обикновено търсим шампоани, които да ни помогнат, има определени билки, които ще ни свършат чудесна работа.

krasiva-kosa

Розмарин, листа от орехи, мащерка, салвия, лайка и др – дават ни блясък, правят косата силна. Нека разгледаме кои са и как трябва да ги приготвим и нанесем , за да имаме здрава коса.

„ЕФЕКТ- 2“ – 100% НАТУРАЛЕН ЛОСИОН СРЕЩУ КОСОПАД И ОПЛЕШИВЯВАНЕ! ВИЖ ТУК:

РОЗМАРИН

От древността е известно, че подобрява кръвообращението на скалпа, придава блясък, предпазва от косопад. Сложете няколко стръка от билката в ябълков оцет. Оставете ги в стъклен буркан, който да е добре затворен. Поставете го на тъмно за две седмици. После можете да използвате оцета преди последното измиване на косата. Мирисът на оцет бързо ще изчезне, а косата ни ще е блестяща и мека.

Ако имаме косопад, при нанасянето направете лек масаж с върха на пръстите.

ОРЕХОВИ ЛИСТА

Придават блясък и сила на косата, но са подходящи за кестеняви коси. Сварете листата и когато водата изстине, нанесете сместа върху косата си, като оставите да подейства 15 минути. В древността листата се варели в бира, която също е много полезна за косата ни.

САЛВИЯ

Прави косата жизнена и й придава блясък. Предпазва от пърхот, а и помага срещу появата на бели коси. Направете отвара от салвия, която варите 2 часа и когато изстине добавете 1 с.л. ябълков оцет. Нанесете сместа за половин час, а после измийте.

МАЩЕРКА

Има антисептични и антибактериални свойства. Помага за растежа на косата, тъй като стимулира кръвообращението. bilki-za-kosaНанесете сместа върху косата и си направете енергичен масаж с нея.

ЛАЙКА

Както е известно, лайката изсветлява косата ни. Помага при сух скалп, който често води до люспене. Към отварата от лайка може да добавите и невен, а по желание е малко шафран. Нанесете сместа за половин час и измийте.

ОПУНЦИЯ

Богата е на минерали като калций, калий, фосфор, натрий, както и на витамини като А, В, В2, С и К. Освен това съдържа хлорофил и протеини. Постоянните процедури с опунцията правят косата жива, подхранват от корен, предпазва от косопад, придава обем и блясък. Гелът, който се изстисква от листата, също като този от алое вера, може да се използва за маски.

ОЩЕ НЯКОЛКО СЪВЕТА

Можем да използваме тези билки и под формата на етерични масла, но трябва да е сигурно, че са истински. Добавете няколко капки към шампоана си.

Тези рецепти могат да се правят често- поне два пъти седмично.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *