Бившият треньор на щангистите Пламен Аспарухов: Заявих, че съм готов да си ипотекирам апартамента и да го загубя, ако не изкараме два златни медала на Олимпиадата! ИНТЕРВЮ

Пламен Аспарухов

  Една от легендите на българските щанги Пламен Аспарухов, е роден на 8 май 1960 г. в град Перник. Започва да се занимава с вдигане на тежести от 1969 година. Като състезател има записани всички рекорди на планетата. Треньор става през 1995 г. Негови известни възпитаници са световните шампиони Гълъбин Боевски, Христо Христов, Йото Йотов, Андрей Иванов, Стефан Георгиев, Никола Стоянов, Дамян Дамянов.

– Господин Аспарухов, как ще оцените представянето на олимпийците ни в Лондон?
– Провал. Зле прикриван провал зад гърба на Станка Златева е четвъртото място на волейбола. И всичко това става на фона на безпрецедентно голямо финансиране на спортистите. Никога в историята на българския спорт отделните федерации не са получавали такива невероятни суми за подготовка на състезатели и участието им на олимпиада.

– Какви са изводите от това?
– Явно тези пари не са стигнали по предназначение. Съвсем резонно е да се стигне до съмнения към президентите на федерации, към спортния министър Свилен Нейков. Най-малко в случая става дума за липса на контрол, но по-скоро мирише на корупция.

Антон Коджабашев

– За втори път гледаме олимпийски турнир по щанги без ярко българско присъствие.
– Така е. В Пекин бяхме наказани да не участваме, а сега участието ни не се забеляза. На всичкото отгоре федерацията, която изпрати състезатели в Лондон, е нелегитимна. Бившият президент Антон Коджабашев е завел дела за създаването на тази федерация и Министерството на спорта нямаше право да издава лиценз на тази федерация и да я субсидира. Нарушенията вече са налице.

– С колко беше субсидирана федерацията по вдигане на тежести?
– От май 2011 до юни 2012 година са похарчени огромни суми. Знам за 1,8 млн. лева, но към тях сигурно трябва да прибавим и парите, получени за продадените ни щангисти в Азербайджан. В същото време на лагерите по разни хижи ходеха по 7-8 момчета и 5-6 момичета и един треньор. Дори не са взимали масажист. Условията са били кучешки, а храната е носена в котленки. За сравнение през 2001 година с бюджет от 1,2 млн. лева аз водех по 40 състезатели и 7-8 души екип в Албена, на Дюни, в бургаския хотел „България“.

Свилен Нейков

– Безвъзвратно ли си отидоха времената на златните ни щангисти?
– Голяма е заслугата на министър Свилен Нейков, че унищожи спорта вдигане на тежести. Той и Иван Абаджиев ненавиждат Антон Коджабашев и направиха изкуствен скандал, за да го махнат. В периода 2009-2011 г. заради личните вражди бе спряно финансирането на щангите и така пропуснахме възможностите да вземем квоти за игрите в Лондон. Милка Манева и Иван Марков участваха на игрите със служебни квоти. През това време Свилен Нейков и шефът на тотото Дамян Дамянов отпускаха заплата на Иван Абаджиев, който е на гурбет в Щатите, а обвиняваха Коджабашев, че платил глобите на хванатите с допинг състезатели. От цялото безумие, отнемайки лиценза на старата федерация, дадоха лиценз на нова федерация, избрана с гласовете на 10 от общо 52 клуба. Парадоксът е в това, че лиценз получиха именно сегашният президент Неделчо Колев и генералният секретар Борислав Гидиков – това са хората, които отговаряха за биостимулацията на националния отбор и ми доставяха на място медикаментите преди нашите състезатели да бъдат уличени в употреба на стимуланти.

– Можеха ли Милка Манева и Иван Марков да стигнат по-напред от петите места в категориите си?
– Милка и Иван щяха да са олимпийски шампиони още в Пекин. През август миналата година тръгнах да се моля да ги подготвя за тази олимпиада. Започнах от шефа на тотото Дамян Дамянов. Молих го за извънбюджетни пари. После ходих при Свилен Нейков. Този човек спря да ми вдига телефона, а секретарката му ме унижаваше и не ми записваше час за среща. Стигнах до най-високо място. Казах, че искам 80 хил. лева за 5 човека, в това число и за себе си. Гарантирах 2 златни медала и заявих, че съм готов да ипотекирам апартамента си и да го загубя, ако не успея. Не ми обърнаха внимание.

– Вижда ли се светлина в тунела?
– Тъпотиите с щангите ще продължат. Нарочно ще разбиват спорта, защото Антон Коджабашев спечели делата на първа инстанция. Няма да му простят това.

– Ще продължимли да си живеем с миналото на спортна нация и с бъдещето на олимпийски слабак, който дели 63-69-0 място след Доминиканската република, Тринидад и Тобаго, Тайван, Уганда и Гренада в класирането по медали?
– Докато на власт са тези, ще продължим. Вижте, Свилен Нейков не можа да запази или да възроди своя спорт – кану каяка и гребането. Сега се радваме на 6-ото място на едно наше момче, което се състезава за Азербайджан. Какво да чакаме, че ще направи за целия спорт. Вървим към ролята да станем република на Азербайджан, където продаваме спортистите си. Вече няма авторитети в спорта.

Навремето отпуснаха пенсии за олимпийските шампиони, а забравиха създателите на шампиони – треньорите.

Тези треньори, които ни направиха четвърти в подреждането по медали от игрите в Сеул например.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Бившият треньор на щангистите Пламен Аспарухов: Заявих, че съм готов да си ипотекирам апартамента и да го загубя, ако не изкараме два златни медала на Олимпиадата! ИНТЕРВЮ"

  1. ivan hristev   22.08.2012 at 0:07

    bravo PLAMENE

    Отговор
  2. Павел   03.11.2012 at 18:36

    Малко са хората, които да заложат всичко в името на кариерата

    Отговор
  3. 1   30.11.2022 at 17:02

    1

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *