Духовният учител на Къци Вапцаров е отшелника Георги Изворски! Виж тук:

Георги Изворски

  Аскетът Георги Изворски, който преди време напусна жена си и децата си и заживя в Тетевенския балкан, е човекът, посветил Къци в тайните на вегетарианството и отшелничеството. За съжаление днес двамата не са в особено добри отношения. Брадърът е сърдит на своя гуру, защото онзи му задавал неудобни въпроси.

Местността „Нишан“ над Ябланица се оказва притегателно място за странника Георги, който след падане от делтапланер оцелява по чудо. Едва Завърнал се от оня свят, той решава да се откаже о удобствата на цивилизацията и семейния уют.

Високо в планината Изворски се чувства друг човек – не чете вестници, книги, не гледа телевизия, няма дори и легло, първоначално нощува под дървен навес, но после си взима бунгало и термометър, който му е скъп спомен от Коми. Ползва го предимно зиме, за да установи дали температурата е паднала под един градус, че да си запали печката – една от малкото вещи, които ползва, защото вярва в йогисткото правило, че всяко удобство води до възгордяване, което пък е смъртен грях според Библията.

Къци Вапцаров

Днес бай Георги трудно говори за Къци Вапцаров когото навремето посветил в тайните на аскетизма, за да го отърве от страшни болести. Брадърът се оказал човек, който трудно понася истината – особено когато му е казана в очите.

„Един мой познат го доведе в планината – разправял е пред приятели аскетът Изворски, който дори се е отказал от полагащата му се пенсия. – Къци просто любопитстваше, искаше да се увери, че в този динамичен век има човек, който живее без ток, яде само плодове, спи на земята и често ходи бос.

Обясних му някои неща. Усети земята, природата, енергията на всяко живо същество. Седмица след първата ни среща сам пожела да ме види. Носеше си спален чувал и настоя да спи навън, макар че беше минус 7 градуса. Тогава му обясних, че сам съм си избрал мястото за пребиваване, защото навремето тук е живял известен богомил. „Сканирах“ го, за да видя какви са му проблемите. Посъветвах го да се откаже от пълното вегетарианство и отново да си похапва риба, защото телесната му температура беше 35 градуса. Директно му казах: „Ти искаш да ядеш мед заедно с мечката и да бъдеш по-голям и от папата. Товя няма ка да стане, душице“. Препоръчах му бяла риба, шаран, толстолоб. Да не близва хищни риби, дето ядат себеподобни. Беше ме послушал, защото след няколко седмици доведе жена си и децата си. Тя беше бременна с трето, което искаха да е момиче, но после се роди момче. Видях, че има руменина по ушите на Къци. Разбрах, че се е вслушал в съветите ми и е започнал да си похапва риба.“

Бай Георги и Вапцаров развалили дружбата си, след като старецът в прав текст попитал тв водещия, защо е дал хиляди евро за една обикновена екскурзия, на която се снимал пред 4-5 будистки храма от суета. Защо не е посетил истинските свети места в Хималаите с гуру водач? И защо са му фотосите – за хвалба пред приятели ли?

Обиден, от този момент нататък шоуменът никога повече не стъпил при отшелника.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Духовният учител на Къци Вапцаров е отшелника Георги Изворски! Виж тук:"

  1. Micheal   12.07.2021 at 7:36

    A motivating discussion is definitely worth comment.

    There’s no doubt that that you should write more about this subject, it may not be a taboo subject but generally people
    don’t speak about such subjects. To the next! Cheers!!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *