Вманиачени звезди рискуват живота си, за да се превъплатят в своите герои

Чарлийз Терон

  Психопатична жрица на любовта с провиснало лице, обръснати вежди и рядка мазна коса спечели „Златен глобус“ и „Оскар“ на сексапилната Чарлийз Терон. Дори и най-големите й почитатели не успяха да я разпознаят като проститутката убиец Айлин Уорнос във филма „Чудовище“. За да се превъплъти в ролята на осъдената на смърт лека жена, актрисата не само изучи мрачната й биография, но и надебеля с 20 килограма.

Джарет Пето се промени до неузнаваемост, за да пресъздаде убиеца на Джон Ленън – Марк Чапман. Той надебеля с 25 килограма, пусна шкембе и 3 месеца ходеше навсякъде с тежка, провлачена походка.

Крисчън Бейл пък отслабна с 32 килограма за филма „Машиниста“. В рамките на една година, актьорът се подложи на две метаморфози за две различни продукции. От кльощав и изпит мъж, страдащ от безсъние, той се превърна в напомпана с мускули канара за Батман.

Крисчан Бейл в "Батман" и "Машинистът"

Талантливият млад актьор Шия Бюлоф реши да нагази в много опасни води като започна да употребява наркотици. В момента той съзнателно подлага здравето си на риск, като няколко месеца се тъпче с какви ли не наркотици. Звездата заяви, че само по този начин ще може да разбере психиката и поведението на наркоманите. Така той се подготвя за най-новата си роля на пристрастен към дрогата младеж във The Necessary Death of Charlie Countryman, филмът ще излезе по екраните през януари 2013. Това не е първата му игра с огъня. Преди да започнат снимките на Lawless, актьорът пиеше от сутрин до вечер, за да влезе в кожата на алкохолиците. Той изхвърли бутилките в първия ден на снимките, като си позволи да изпие чаша шампанско едва след завършването на продукцията.

Преди двадесет и три години Роберт де Ниро надебеля с 30 килограма. Неговото реалистично пресъздаване на боксьора Джейк Ла Мота в „Разяреният бик“ го вкара в учебниците по актьорско майсторство.

Робърт де Ниро в "Разяреният бик" и "Недосегаемите"

Де Ниро е един от първите артисти разчупил старите стандарти в киното. Той е известен с това, че изпипва до съвършенство превъплъщенията си. Ролята му на неуравновесения ветеран от виетнамската война Джак Травис в „Шофьор на такси“ е разтърстваща. Изиграният от него Ал Капоне в „Недосегаемите“ е толкова автентичен, че спира дъха.

Това, което прави Де Ниро уникален, е неговата абсолютна отдаденост към ролите, които изпълнява. Единственото сериозно предложение, което актьорът отхвърля, е да изиграе Христос в „Последното изкушение“. Режисьорът Мартин Скорсезе безуспешно се опитва да го убеди да приеме ролята. Де Ниро отговаря с думите: „Ако, изиграя Христос, цял живот ще лежа в психиатрия и ще се опитвам да ходя по водата“.

Реализмът във филмите започва да се налага в началото на седемдесетте години от режисьори като Мартин Скорсезе, Франсис Форд Копола и Уди Алън. Дотогава изпълненията на старото поколение актьори е силно театрално. В по-ранните филми жените винаги са някак си нефелни с перфектния си грим и замечтани погледи. Мъжете са сурови, мрачни и не плачат даже и на смъртното ложе на майките си. Подобни клишета и щампи правят класическите продукции изкуствени и трудносмилаеми за съвременния зрител. Прекалената театралност и пресиленият драматизъм ги превръща в изветряло уиски, загубило остротата и автентичността си. Известен е случаят с младия Дъстин Хофман, топил крака си във вана с лед преди всеки дубъл, за да куца по-достоверно в „Маратонеца“. След като видял усилията на новака, сър Лорънс Оливие му казва: „Млади човече, ние, актьорите, създаваме илюзии, а не реалност“.

Том Ханкс

Днес всички големи звезди пресъздават живота такъв, какъвто е. Неотразимият Том Ханкс изигра до съвършенство болния от СПИН адвокат във „Филаделфия“, превъплъти се в малоумен наивник във „Форест Гъмп“ и отслабна с 20 килограма за „Корабокрушенецът“.

Мат Деймън надебеля с 30 кг за „Информаторът“. Хилари Суонг и Джесика Бийл не излязоха от фитнес залите, за да се превърнат в атлетични амазонки. Джейми Фокс пресъздаде Рей Чарлз до най-малкия детайл. Уил Смит направи същото с Мохамед Али. Трудно е да се изброят всички големи актьорски постижения.

Та те разплакват, карат те да покриеш устата си с длан и да се препарираш пред екрана. Да изгориш вечерята, да седнеш върху котката, да преосмислиш живота си и да погледнеш света с други очи. Единственото, което медиите и публиката трябва да правят от време на време, е не да обсъждат хонорарите на холивудските звезди, а да си дадат сметка, че тези отдадени на професията си хора, заслужават всеки един получен цент.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *