ФИФА и босовете нареждат изхвърлянето на България от финала на световното в САЩ – 94

Капитанът на Швеция Роналд Нилсон (вдясно) избива топката от крака на Христо Стоичков. Българинът така и не успя да вкара срещу скандинавците и подели първото място за голмайстор №1 на САЩ'94 с руснака Саленко

  Продължава поредицата за подвизите и издънките на Пеневата чета в САЩ’94. След триумфа срещу Германия (2:1) настъпват тежки дни. Съдийска аванта праща Италия вместо нас на финала, след това губим тежко от Швеция (0:4) мача за третото място.

Имало ли е опит да бутнат допинг в супата на Стоичков? А бунт срещу Ицо в съблекалнята? Защо американците и ФИФА нареждат изхвърлянето на България от финала? Да разнищим събитията от лятото на 1994 г.

След победата срещу Германия в българския лагер се възцарява пълният хаос. Три дни по-късно, на 13 юли, е полуфиналът срещу Италия. Нашите не знаят на кой свят се намират. Не тренират само се киснат в басейна на хотел „Скантико” в Принстън. На всичкото отгоре ден преди мача Димитър Пенев има рожден ден. Вместо да прави разбори и да разучава италианците, Стратега разнася напред-назад цяла тарга уиски и черпи когото хване.

Валят поздравления отвсякъде. От София например се обажда олимпийският шеф Иван Славков – Батето. Твърди, че е разговарял с премиера на Италия Силвио Берлускони и онзи бил много уплашен от нашите. Медиите на Апенините също са стреснати. „Майчице, пристигат българите!“ тръби „Ла Стампа“.

За да покажат на Италия, че българите всъщност не са чак такива страшни вампири като Трифон Иванов, в държавната телевизия РАИ 2 решават да поканят някой по-хрисим нашенец. Изборът пада на посланика ни в Рим Стефан Тафров. Идеята е, че Негово Превъзходителство е хилавичък, зализан и изглежда като освободен от физическо. На всичкото отгоре под носа му в студиото щедри бюстове развяват двете секс бомби Алба Пари-ети и Валерия Марини. Тафров устисква до едно време, но се изчервява, когато Алба Париети недвусмислено намеква, че би си легнала с него.

Роберто Баджо вкара два бързи гола и класира Италия на финала

По същото време цяла армия италиански телевизионери нахълтва при нашите в „Скантикон“. В разгара на рождения си ден Пената е на градус. Деликатно отклонява всички въпроси и отговаря с „хънта-мънта“ дали ще сложи персонален пазач на италианското страшилище Роберто Баджо. Стоичков пък направо им казва да се разкарат. Утехата на репортерите е, че успяват да направят интервю с Наско Сираков. 8 години по-рано той е вкарал гола за България срещу Италия (1:1) при откриването на Световното в Мексико. „Сега да ми паднете, „пак ще ви вкарам!“, обяснява Сирака.

В това време организаторите от САЩ кършат ръце пред перспективата България да стигне до финала. Шефът на Мондиал’94 Алън Ротънбърг направо заявява, че това ще бъде истинска катастрофа.

„Тези българи първо елиминираха Мексико и сринаха цялата ни търговия с артикули за феновете. В САЩ живеят 12 милиона мексикански емигранти, които тъкмо вече бяха започнали да купуват фланелки на националния си отбор.

Само че спряха, след като сънародниците им отпаднаха. Същото ще стане и сега с многомилионната колония от италианци в САЩ…“, ридае Ротънбърг.

В нашия лагер усещат, че се готви нещо. Всъщност подозренията се появяват още вечерта след победата над Германия. Един от проблемите е, че почти целият персонал в хотел „Скантикон“ е от италианци. Постъпва информация, че е възможно да пробутат някакъв допинг в храната на Стоичков или някой друг.

„Ще гръмне като Марадона“, намилат шефовете на делегацията ни. За да не стане някой гаф, готвачът на отбора ни Нейчо Нейчев пазарува отделно продукти и не ползва тези от ресторанта на хотела.

Роберто Баджо и Петър Хубчев

Лошите предчувствия продължават с новината, че от България за мача пристига куцо и сакато от големците начело с тогавашния президент Жельо Желев. Налегнати от суеверие, играчите коментират помежду си, че все някой от новодошлите ще бъде на карък. На всичкото отгоре съпругите на футболистите се събират в пълен състав. Към кокошарника в Принстън се присъединяват жените на Златко Янков, Петър Хубчев, Емил Кременлиев, Бончо Генчев и Ивайло Андонов. Идилията става пълна.

В това време италианският треньор Ариго Саки поти здраво своите. До предишния мач срещу Испания (2:1) в страната си Саки е определян като „Изнасилвача на футболна Италия“ заради неубедителното представяне на тима. Трети в групата, италианците едва се справят с Нигерия (2:1) в 1/8-финала след продължения. Срещу Испания им помага унгарският съдия Шандор Пул, който не вижда как Мауро Тасоти разбива лицето на Луис Енрике с лакът.

Медиите сипят заплахи, че ако падне от България, Саки ще трябва да бъде прекаран овалян в катран и пера насред Рим. Притиснат до стената, опитният специалист разработва боен план с убийствена преса през първото полувреме.

На 13 юли следобед 74 000 запалянковци приветстват Италия и България на стадион „Джайънтс“ в Ню Джърси. Планът на Саки първоначално сработва срещу басейновата тактика на Чичо Митко. Два бързи гола на Роберто Баджо в 21 и 25 минута дават аванс на „адзурите“. В края на първата част обаче Наско Сираков разпилява отбраната на Италия и е повален в пеналта – дузпа. Стоичков залага топката и застрелва вратаря Палиукас левачката-1:2.

След почивката нашите напъват италианците. Точно тогава идва и най-скандалният момент. При атака на Емил Костадинов защитникът Алесандро Костакурта играе в пеналта с ръка като волейболист. Чиста дузпа! Френският арбитър Жоел Киню обаче си трае. Очевидно по нареждане от най-високите етажи на световния футбол Киню не отсъжда втори наказателен удар за България. „Всичко е ясно! ФИФА не иска България на финал, защото българите не са привлекателен финалист“, коментира първи канал на Испанската държавна телевизия.

Нашите се прибират омърлушени, докато Баджо и останалите италианци вече мислят за финала с Бразилия. На следващия ден Димитър Пенев и хората му отлитат за Лос Анджелис, където на 16 юли е мачът за третото място срещу Швеция. Там започват нови разправии. Въпросът е дали Пенев да пусне резервите, каквато е обичайната практика, или да заложи на същите играчи. Стоичков държи да излезем в титулярен състав. До този мач той вече има 6 гола, колкото е активът и на руснака Олег Саленко. Още едно попадение ще го направи голмайстор №1 на шампионата. В тима обаче резервите започват да бучат, че са ги разходили до САЩ само като туристи. Масло в огъня наливат жените и роднините на играчите. „Димитър Пенев е пълен нещастник!“, заявява например Николай Йотов, баща на резервата от „Еспаньол“ Велко Йотов, след като научава, че синът му няма да играе и в последния мач.

Изцедени от предишните двубои, нашите не издържат на убийствената жега над стадион „Роуз Боул“. Наперените шведи решават всичко с 4 гола за 32 минути. Малко преди почивката на терена става скандал. По нареждане на Стоичков Пената вади от игра Трифон Иванов. На излизане разяреният търновец си захвърля екипа. На полувремето Боби Михайлов пък се оттегля от игра за сметка на резервния вратар Пламен Николов. „Зарязаха ме без защита, за да вкарва Стоичков“, процежда след мача Боби. Димитър Пенев също признава с половин уста: „Хвърлихме всичко в полза на Ицо…“.

Разярен, след мача Ицата псува всичко и всички. Цанко Цветанов, възпитано момче от Велико Търново, не издържа. „Христо Стоичков не е хубав човек“, казва простодушно десният ни бек на излизане от стадиона.

Дори Илиян Киряков, когото всички наричат „Ключодържателя на Стоичков“, казва: „Прави са колегите да недоволстват…“.

40 000 посрещат нашите в София

Нечувано посрещане прави България на героите от САЩ 94. На 18 юли цяла София излиза по улиците, за да приветства четвъртите в света. 10 черни правителствени лимузини „Чайка“ са паркирани на правителствения ВИП в очакване на Пеневата чета. Стоичков и компания са откарани направо на стадион „Васил Левски“.

По „Цариградско шосе“ е истинска манифестация от хора с български знамена. В това време 40 000 души вече се пекат на трибуните на Националния стадион.

Пият бира, слушат изпълненията на шоумена Миодраг Иванов и се забавляват да освиркват кмета на София Александър Янчулев. Появяването на Пеневата чета е посрещнато с експлозия от радост. Същия ден президентът Желю Желев връчва на всеки от играчите и треньорите орден „Стара планина“ най-високото отличие, което се дава за изключителни заслуги към България.

$120 000 откраднати от премиите

Около 120 000 долара от доброволните дарения за българския национален отбор в САЩ’94 са били откраднати. Това призна години по-късно Димитър Пенев. Оказва се, че български емигранти и богаташи са давали пликове с пари за Пеневата чета, докато е побеждавала на Световното. Първите около 20 000 долара дал бизнесменът от Чикаго Шефкет Чападжиев точно преди мача с Гърция (4:0).

„В Чикаго той ни направи българска софра. Хапнахме, а за всеки имаше по плик с 1000 долара и по една видеокамера“, припомня Пената.

Накрая, след последния мач с Швеция, когато нашите получават бронзовите медали, се разбрало, че след всеки мач са пращани нови пликове с долари. „Ние обаче не знаехме за това и те не са достигали до нас. Един човек от нашия щаб се беше погрижил парите да отиват в друга посока. Не си спомням името му“, разказва Пенев.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "ФИФА и босовете нареждат изхвърлянето на България от финала на световното в САЩ – 94"

  1. Noe   12.07.2021 at 12:15

    It’s actually very complex in this full of activity life to
    listen news on TV, so I just use world wide web for that reason, and obtain the
    newest news.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *