Нови разкрития за мистериозната смърт на Сталин!

Йосиф Висарионович

Ако трябва да вярваме на четиримата мъже, наследили властта му, Сталин – съветският диктатор и кукловод на цяла Източна Европа, е бил покосен от фатален удар, докато е бил сам в стаята.

Лежал безчувствен с часове, защото бодигардът му, семейството и управниците, след 27-годишно желязно управление, се страхували да чукат на вратата му. Ако е истина, то тази мрачна и жалка кончина контрастира драматично с кариерата на човек, който е изпитвал удоволствие да заповядва мъчения и екзекуции за повечето от верните си последователи. Най-малко 30 милиона са били застреляни, обесени, уморени от глад, бити или упоявани до смърт, заради паническия му страх от опозиция. За него се разказва как в антракта на балетно представление, той излязъл, отишъл до затвора и застрелял бивш довереник в главата, а след това се върнал за второто действие.

До ранната 1953 година, когато е 73-годишен, тези параноидни тенденции и непредсказуеми избухвания се увеличили драстично. Според американския посланик по онова време „страхът и омразата били толкова осезаеми във въздуха, че почти можело да се помиришат”. През януари, жена, работеща като таен агент за Лаврентий Берия – глава на тайната служба, обвинила личния лекар на Сталин за това, че участва в заговор за убийството на важни военни лидери чрез неправилно лечение. Осем други топ лекари били арестувани, повечето от които евреи. Предната есен, 19-ят Конгрес на Комунистическата партия се заканва против волята на тиранина, но доста меко. Сталин започнал да прави планове как да изчисти старите комунисти и да внедри нови, верни само на него. Плановете му били наблюдавани внимателно от квартета Берия, Николай Булагнин – министър на отбраната, заместник министър председателят Геогри Маленков и Никита Хрушчов- председател на московския градски комитет и редица други областни комитети.

Пир, след него тишина
Не много преди смъртта си, Сталин заточил личния си сектретар, а на 15 февруари, главният му бодигард „починал преждевременно”, което значи екзекутиран.

Сталин на младини

Лекарят на Сталин все още бил зад решетките. Междувременно клюки, че диктаторът е болен се разнасяли из московския елит от декември, но дъщеря му Светлана не можела да се доближи до него, независимо от отчаяните опити. Месеци по-рано тя усетила ефекти на атеросклероза у баща си. На 2 март, Сталин вероятно е получил мозъчен кръвоизлив, но новините са потулени от бандата потенциални наследници. Предния ден, според Хрушчов, Сталин поканил четиримата си довереници в лятната си къща в Кунцево да пият и да си разказват истории. Събирането свършило в малките часове и Сталин си легнал сам. След 3 часа сутринта на 3 март, ужасените бодигардове съобщили, че Сталин не се е появявал от 24 часа. Когато се осмелили да влязат в покоите му, го открили легнал на килима и облечен. Видимо изненадани и разтревожени, Маленков, Хрушчов, Булганин и Берия дошли от своите къщи и видели Сталин да лежи на дивана ненормално притихнал. Докторите били повикани и двама по двама, заедно с други членове на Президиума, колегите се редували да стоят при него, чертаейки планове за неясното бъдеще.

Напрегнато бдение
През следващите дни, Хрушчов и другите били забелязвани със зачервени от плач очи, но поведението на Берия било объркващо. Когато Сталин се прибудил, той бил много загрижен, но веднага щом диктаторът изпаднал в кома пак, Берия започнал да сипе обиди и подигравки по своя лидер. На 4 март Сталин внезапно се събудил. Докато сестрата го хранела, той немощно показал картина с агне, хранено от млада жена. Скоро след това, той започнал да се задушава, гледайки сърдито в скупчените си последователи и издъхнал. Берия забързал към Москва. По-рано този ден, 800 милиона в съветската империя научили за пръв път, заедно с останалия свят, че вождът е сериозно болен. За да отхвърлят всяко подозрение, лекарите пуснали необичайно дълго обяснение на състоянието и усложненията. Най-накрая, на 6 март, по радиото обявили, че сърцето на Сталин е спряло в 22.10 предната нощ. Прочетен бил пълен доклад от аутопсията, за да се види, че всичко възможно е било направено, за да се спаси Сталин. До 4 следобед, тялото почивало върху легло от цветя в Залата с колоните в Дома на синдикатите. Всички московчани се изредили да се поклонят, вероятно около 5 милиона за три дни. За жалост много от тях били убити или ранени, когато разярените генерали се опитвали да контролират тълпата. На 9 март Сталин бил погребан с една от най-големите церемонии на 20 век. Делегации изпълнили Червения площад, държавни глави присъствали, „Малкият баща” на комунизма бил поставен до гроба на Ленин.

Лаврентий Берия

Смущаващи разлики
Първите официални изявления за фаталния край на Сталин предполагат, че е бил покосен в апартамента си в Москва. Ако е така, как е могъл да се върне в Кунцево, което е на 48 км от Москва? Защо официалната версия е за понеделник сутрин, а Хрушчов и другите докладват за неделя вечер. И защо Хрушчов говори друго след години, разкривайки, че той и останалите не са видели Сталин и не са извикали лекарите веднага щом са влезли в къщата? Вместо това, те си отишли и чакали, докато Маленков се обадил часове по-късно с новината, че Сталин е тежко болен. Дни преди смъртта му, говорейки с индийски дипломат, Сталин рисувал вълци. „Селяните знаят как да се справят с вълците”, казал мрачно той. „Унищожават ги.” Дали Сталин е подготвял контраатака? Според него, „лекарският заговор” може да е бил претекст за отмъщение. По сценарий може би е трябвало затворниците да „признават”, че са оръдие на по-високопоставените. Гневът на Сталин срещу Берия може би е значел, че шефът на тайната полиция е в опасност? Каквото и да се е случило, облекчението на Берия и хватката му върху властта траят много кратко. През юни той е арестуван и обявен публично за предател от Маленков и останалите. Вероятно е бил екзекутиран след таен процес през декември, застерлян веднага след издаване на присъдата. В Моска започва да се говори за неговите извращения – изнасилвания на деца, оргии с отвлечени млади жени, пиянски сбирки в имотите му в страната.

Краят на една ера
Усеща се вятър на промените. До септември Хрушчов е взел стола от Маленков и през 1955 година Булганин става министър председател, изгонвайки първия заместник на Сталин в изгнание като председател на електроцентрала в провинцията. За пръв път в поколенията смяната на ръководството не значи задължително смърт.

Сталин

Много по-потресаващо е отвръщането от „култа към личността”. Две седмици след погребението, пресата вече не цитира Сталин до втръсване. „Сталинската конституция” става „ Съветска конституция”, даже думата сталинист е изхвърлена от официалния руски речник. „Правда” обявява, че „докторският заговор” никога не е съществувал. Хрушчов публично разкрива, че управлението на Сталин е довело да сериозна криза в селското стопанство. Най-накрая, през февруари 1956, новият лидер на СССР изнася „ тайната си реч” на 20-тия Конгрес, като навлиза в детайли за варварските ужаси на управлението на своя предшественик и официално обявявайки края на тероризма като политически инструмент. Относно западните врагове, Хрушчов отхвърля враждебната политика на Сталин. Неговата доктрина е позната на света като „мирно съжителство”.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/Sr1XQ7vZ4zY

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Нови разкрития за мистериозната смърт на Сталин!"

  1. bit.ly   29.08.2021 at 23:19

    I have been surfing online more than three hours today, yet
    I never found any interesting article like yours.
    It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you
    did, the internet will be a lot more useful than ever before.

    Отговор
  2. bit.ly   05.09.2021 at 22:14

    What i don’t realize is in reality how you’re
    not really much more well-appreciated than you may be
    now. You are so intelligent. You already know thus significantly
    with regards to this topic, produced me in my view imagine
    it from a lot of numerous angles. Its like women and men don’t seem to be interested unless it is one thing
    to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs excellent.
    Always deal with it up!

    Отговор
  3. ps4 games was   25.10.2021 at 20:17

    It’s really a nice and helpful piece of info. I’m happy that you simply shared this helpful info with us.
    Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *