1 милиард дълг съсипва “Реал” (Мадрид)

Флорентино Перес

  Преди седмица стана ясно, че българският ЦСКА ще вземе лиценз за участие в евротурнирите. Както от клуба, така и от УЕФА обявиха, че свалят мониторинга върху 31-кратния шампион на България, тъй като ръководството е спазило абсолютно всички предписания и е разсрочило дълговете, които възлизат на около 5 млн. лв. През 2008 г. заради задължения от 10 млн. евро „червените“ бяха изхвърлени от Европа, което за малко не прати най-титулувания наш отбор при аматьорите.

В същото това време „Реал“ (Мадрид) – най-прославения клуб в историята на европейския футбол, продължава да чупи рекорди един след друг. За изминалата година президентът на отбора Флорентино Перес обяви, че дълговете на „белите“ се изчисляват на над 580 млн. евро. За да може да се теглят още кредити за привличане на все повече нови звезди, е трябвало да се погасят поне 1/5 от тях, за което са изтеглени други два заема.

Кристиано Роналдо

Това обаче не попречи на Перес да даде 90 млн. евро на „Манчестър Юнайтед“ за Кристиано Роналдо. Съкращения на финансите на клуба не се очакват, а дори напротив. Тенденцията е към увеличение и привличане на все повече звезди, с което да се спре хегемонията на „Барселона“. За тази цел Генералната асамблея на „Бернабеу“ гласува рекорден бюджет за 2012 година – 422 млн. евро. Така не е ясно къде остава теорията на УЕФА за финансов феърплей. Къде е „честната игра“, когато дължиш такива пари на различни институции? Защо един клуб с 10 млн. задължения може да бъде изхвърлен от евротурнирите, а такъв с над 1 милиард да бъде оставен?

Според информации Флорентино Перес е изтъкнал пред УЕФА, че купува играчи за милиони, за да може чрез продажбата на артикули да върне дълговете. Оригинална фланелка на Кристиано Роналдо струва 120 евро от магазина на „Реал“. На подобна цена са и тези на Касияс, Кака, Кедира, Йозил, Игуаин и Бензема. Говори се, че годишно „кралският клуб“ продава над 500 хиляди такива.

Противоположна е политиката на английския гранд „Манчестър Юнайтед“ по отношение на дълговете. Те са ги намалили, използвайки постъпленията от продажбата на акции. Семейство Глейзър пуснаха ценните книжа на фондовата борса в Ню Йорк, като обявиха, че оттам са спечелили около 60 млн. лири. Парите са били използвани за погасяване на част от дълговете и сега общата стойност на задълженията е намаляла до 360 млн. лири.

Семейство Глейзър

От клуба отчетоха и увеличение на приходите за последното тримесечие. Печалбата на тима за периода е 76,3 милиона лири, което е с 3,4 процента повече от предходния период.

Рекламните постъпления пък са се увеличили до 43 милиона. За това трябава да се благодари на 10-те нови сделки, влезли в сила през последните три месеца. Най-голямата сделка се оформя тази с „Дженерал Мотърс“, на стойност 357 милиона лири за срок от 7 години.

По отношение на трансферите „Юнайтед“ има стратегия за купуване на по-неизвестни футболисти от Азия и Южна Америка. Те се взимат на цена до 3 млн. евро и играят за втория и третия отбор на „Манчестър“. След като парите се избият от продажба на артикули, Алекс Фъргюсън ги пуска в мач за някоя от купите, а след това ги продава на двойна цена заради марката „Юнайтед“.

Единственият европейски гранд, който е изчистил дълговете си, е италианският „Милан“. 266,8 млн. евро отчете печалба тимът на Силвио Берлускони и загуба едва от 67,3 милиона. Те обаче бяха бързо покрити с продажбата на Златан Ибрахимович. Освен това бившият премиер на Италия обеща, че съвсем скоро ще изчисти каквото е останало чрез своята фирма Fininvest.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *