Има ли връзка между стреса и късащата се коса?

Може би си мислите, че стресът в работата или проблемите в личния живот правят косата ви суха и късаща се. Дерматолозите обаче казват, че макар стресът да може да причинява косопад, не прави косата късаща се. Този тип коса се дължи на други фактори, сред които хранене, заболяване, изтощение.

kosa-chupliva

СТРЕС И КОСОПАД

След като сте преминали през стресиращ епизод, цикълът на косата може да се промени и да премине в телогенната фаза (падане). Тази фаза може да продължи три месеца, след преживения стрес. След първоначалното падане, косата започва да расте след шест до девет месеца. Късащата се коса обаче не се свързва със стреса.

ИЗТОЩЕНИЕ

Сухата и късаща се  коса е резултат от химически процеси, като обезцветяване и преса. Те унищожават кутикулата, за да позволят проникването на химикалите в косъма, което прави косата тънка. За да бъде косата ви в добро състояние, ограничавайте употребата на подобни продукти. Много шампоан, ресане на косата по сто пъти, търкане на влажната коса, опънати и стегнати прически – тези фактори влошават състоянието на косата ви. За да намалите чупенето, ограничете употребата на топлинни уреди, като сешоар и преса. Не забравяйте да хидратирате добре косата си, например с продукти, които съдържат авокадо или кокосово масло.

„АНАГЕН- HR“ – СТВОЛОВИ КЛЕТКИ СЛАГАТ КРАЙ НА ОПЛЕШИВЯВАНЕТО И КОСОПАДА! ВИЖ ТУК:

chupene-na-kosa

ХРАНЕНЕ

Друга причина за суха и късаща се  коса е нуждата от омега- 3 мазнини. Съдържа се в сьомгата, орехите, авокадото, броколи. Може да го приемате и като хранителна добавка.

ЗАБОЛЯВАНЕ

При хипотиреоидизъм или ниски нива на паратиреоидните хормони намалява калция и се увеличава фосфора, което причинява суха коса. Разбира се, има и други заболявания.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Стресът и късащата се  коса не са пряко свързани. Например, ако човек е много стресиран и дълго време не се храни здравословно, може да получи дефицит на някое вещество, което да причини късаща се  коса.

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Има ли връзка между стреса и късащата се коса?"

  1. g she   20.06.2020 at 9:40

    My relatives all the time say that I am wasting
    my time here at net, except I know I am getting know-how daily by reading thes fastidious articles.

    Отговор
  2. http://anthinhminerals.vn   27.06.2020 at 1:03

    Hello, I check your blogs regularly. Your writing style is awesome, keep doing what
    you’re doing!

    Отговор
  3. cbd oil that works 2020   27.06.2020 at 18:14

    Piece of writing writing is also a excitement, if you be familiar with then you can write otherwise
    it is complicated to write.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *