Най- добрите храни, които възстановяват колагена в кожата

kolagen-hrana

Колагенът е протеин, който изгражда съединителната тъкан, като държи кожата стегната. Колкото повече остаряваме, производството на колаген намалява.

Намаляването на разграждането на колагена и увеличаване на производството е ключът за намаляване на бръчките. Освен да използваме крем срещу бръчки, можем да включим повече храни, богати на колаген в менюто си.

КАК ДА ВЪЗСТАНОВИМ КОЛАГЕНА:

– Нанасяйте слънцезащитен продукт всеки ден, за да се предпазвате от слънчевите лъчи.
– Яжте храни, богати на пролин и лизин, които участват в изграждането на колагена
– Яжте храни, богати на витамин С, който помага за образуването на лизин и пролин в аминокиселините, необходими за създаване на колагена.
– Слагайте си ежедневен крем, който съдържа ретинол, който помага за възстановяване на колагена

„СТАВИН КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ! ВИЖ ТУК:

kolagen-tyalo

ХРАНИ, КОИТО СЪДЪРЖАТ КОЛАГЕН:

Плодовете богати на антоцианидини се съдържат в храни с червен цвят и тъмно- червен цвят, като череши, боровинки, къпини, малини. Те ни предпазват от свободните радикали, тъй като съдържат много антиоксиданти. Увеличават нивата на витамин С в клетките и предпазват от разрушаване на колагена.

ХРАНИ, БОГАТИ НА ВИТАМИН С

Важен е за производството на колаген, за да поддържа кожата стегната и здрава. Съдържа се в портокали, лимони, мандарини, киви, ягоди, грейпфрут, домати, чушки, броколи.

ХРАНИ, БОГАТИ НА ПРОЛИН И ЛИЗИН

Лизин се съдържа в рибата, бобовите култури и обезмаслените млечни продукти. Пролинът се съдържа в боба, орехите, фъстъци и житен зародиш. Лизинът е есенциална киселина, която можем да получаваме само от храната. Пролинът не е есенциална киселина и може да се произвежда от тялото.

ХРАНИ, БОГАТИ НА МЕД

Този минерал помага за образуването на колаген в тялото, затова е добре да консумираме повече храни, които го съдържат.

МАСТНИ КИСЕЛИНИ ОМЕГА- 3, – 6 и – 9

Наличието на достатъчно аминокиселини създава идеална атмосфера за производство на колаген. Сьомгата е отличен източник на мастни киселини. Също ядки като кашу, орехи, ленено семе, бадеми и др.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *