Храни срещу пърхот

parhot-saveti

Начинът ни на хранене е свързан с външния ни вид и пърхота. Това е много важен фактор за грижата за косата. Кои са храните срещу пърхот? Защо и кога се появяват? 50% от жените имат пърхот в определен момент от живота си.

Появата на пърхота не зависи от хигиената на косата. Най- често се появява между 25 и 40 години. Хранителните навици също влияят върху здравето и грижата за косата.

Причини за появата на пърхот

Пърхотът може да се определи като лющене на скалпа, което се случва много по- често и бързо от обикновено. Случва се в рамките на 2 седмици, вместо на месец. Пърхотът се изразява в появата на бели или жълтеникави люспи. Може да са сухи или мазни. Причините за появата все още будят съмнение. Сред възможните причинители се сочат: хормоналния дисбаланс, ускоряване на деленето на клетките на скалпа, увеличаване на себума и др. Важно е да контролираме пърхота, особено когато е мазен и може да се дължи на себореен дерматит и да се появи и по други части на тялото. Може и да увеличи косопада.

Стресът, нервите и умората са фактори, които ускоряват появата на пърхота. Също прекалено мазната храна, богата на въглехидрати, бедна на полезни вещества, например дефицит на витамин А.

„ЕФЕКТ- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ ОПЛЕШИВЯВАНЕ И КОСОПАД! ВИЖ ТУК:

parhot

Храни, които предпазват от пърхот

Зеленчукови сокове. Богати са на витамин А. Пийте всеки ден по една чаша такъв сок. Всички зелени зеленчуци са добър вариант.

Риба тон, сьомга. Този тип риби са богати на омега- 3 мастни киселини.

Пълнозърнест хляб. Богат е на витамин В6, който предпазва от пърхота.

Ядки. Богати са на цинк, който се използва в повечето продукти срещу пърхот.

Водорасли. Също са богати на цинк.

Пълнозърнест ориз, яйца и черен дроб. Богати са на биотин, който е полезен за кожата и косата. Помага за възстановяването на клетките и предпазва от алопеция.

Бобови култури. Също са богати на биотин.

Кисело мляко. Съдържа пробиотици, които подобряват кожния епидермис. Яжте по едно кисело мляко на ден.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *