7 храни, които предпазват от косопад

Косата може да пада по различни причини: стрес, честа употреба на химически продукти, топлинни уреди, болести, хормонални промени и пр. Много малко обаче могат да си представят, че косопадът им се дължи на неправилно хранене.

kosa-hrana

Всъщност, това може да е сред основните причини за капенето на косата. Чрез храната организмът ни получава необходимите вещества, така че да работи нормално. Косата ни се храни чрез космените фоликули и затова е важно каква храна приемаме.

Косато косопадът е обилен, консултирайте се с лекар. Каквато и да е причината, следните вещества и храни могат да ви бъдат от полза. Също и като превенция.

АНТИОКСИДАНТИ

Плодовете и зеленчуците са най- големите източници на антиоксиданти. Ежедневното им присъствие в диетата е ключово за стимулиране растежа на косата. Увеличете консумацията на плодовете и зеленчуците, които са богати на витамин С, като портокал, лимон, киви, броколи и спанак. Те са важни за производството на колаген.

НЕРАЗТВОРИМА ФИБРА

Съдържа се в пълнозърнестите зърнени храни, като например: ориз, жито, ръж и др. Тази храни се свързват със способността за резистентност на инсулина, който е хормон, свързван с мъжкото оплешивяване. Тези храни съдържат също така витамин В6 и фолиева киселина, които помагат да доставянето на кислород до космените фоликули.

„ЕФЕКТ- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ ОПЛЕШИВЯВАНЕ И КОСОПАД! ВИЖ ТУК:

zeleni-zelenchutsi

ЗЕЛЕНОЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Освен че са богати на антиоксиданти, тези зеленчуци се характеризират с високо съдържание на желязо, който заздравява и стимулира растежа на косата. Затова ги включвайте ежедневно в менюто си.

ЦИНК

Много важен минерал за тялото ни, който предизвиква реакциите на различни ензими. Участва в производството на протеини. Един от важните източници на цинк е месото, което съдържа още желязо, витамин В6 и В12, които също да важни срещу косопада.

ХРАНИ С БИОТИН И ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА

Тези две вещества ускоряват метаболитните промени в клетките с бързо делене, като коса, кожа и нокти. Биотинът се съдържа в храни, като: черен дроб, хляб с мая, лешници, грах, банани и др. Фолиева киселина можем да консумираме от пилешки черни дробчета, телешко, пилешко, нахут, боб, фасул и пр.

ВИТАМИН А

Дефицит на витамин А може да е сред причинителите на косопад. Спира съхненето на мастните клетки, които смазват космените корени, което е много важно при косопад. Витамин А помага за достигането на кислорода до космените фоликули, като така подпомага растежа.

Може да го консумирате от храни като: черен дроб, яйца, рибно масло, слънчогледово олио и пр.

ВОДА

Поддържа косата силна и предпазва от косопад. Експертите препоръчва поне по 8 чаши дневно. Избягвайте газирано, алкохол, енергийни напитки.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *