9- те най- добри храни за коса и нокти

kosa-keratin

Начин, по който изглеждат косата и ноктите ни, говори много на околните. Не е само естетическата част на въпроса. Красивите коса и нокти говорят за добро здраве и правилно хранене.

Начинът на хранене е много важен за това как изглеждат. То определя колко здрави ще бъдат. Тъй като както косата, така и ноктите, със състоят от кератин, храната може да изиграе решаваща роля.

Ето някои от най- полезните храни за косата и ноктите:

1. Сьомга. Отличен източник на омега- 3 мазнини и витамин Д, които са много важни за растежа на здрава и блестяща коса. Омега- 3 са много полезни за космените фоликули и здравето на ноктите. Ако ядете поне по 2 порции риба седмично, ще имате здраве скалп и силни и хидратирани нокти.

2. Зелени зеленчуци. Богати са на витамини А и С, които стимулират отделянето на естествени мазнини, за да поддържат косата и ноктите хидратирани. Съдържат и протеини, както и много антиоксиданти. Тук спадат: маруля, спанак, броколи, целина, магданоз и пр.

3. Бобови култури. Богати са на витамини, минерали и протеини. Особено препоръчителни за хора, които имат проблеми с косата и ноктите, тъй като съдържат много желязо, цинк и биотин, полезни за растежа и подсилването. Най- препоръчителни са: леща, боб, грах, нахут, бакла.

„АНАГЕН- HR“ – КРАЙ НА ОПЛЕШИВЯВАНЕТО И БЕЛИТЕ КОСИ! ВИЖ ТУК:

bob-otslabvane

4. Боровинки. Много мощни източници на антиоксиданти. Спират действието на свободните радикали, които увеличават хормоните на стреса.

5. Моркови. Отлични източници на витамини Е, С, калий и бета- каротен. Подсилват космените фоликули и ноктите.

6. Бадеми. Отличен източник на протеини и омега- 3 мастни киселини, които стимулират производството кератин за косата и ноктите. Съдържат минерали като магнезий и цинк, които предпазват от стрес, фактор, който влияе върху косопада и късането на косата.

7. Бира. Отличен източник на силиций, който подобрява кръвообращението на скалпа и така стимулира растежа на косата. Чаша бира на ден ви осигурява необходимото количество силиций.

8. Пълнозърнести храни. Източници на фибри, протеини, витамини и въглехидрати. Високите нива на витамина инозитол стимулират растежа на косата и ноктите.

9. Стриди. Сред най- богатите източници на цинк, много важен минерал за производството на протеини.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *