Как отслабват известните

Гала
Гала

  Родните випове полудяха по звездната диета, която завладя Холивуд. Безглутеновият режим е хит в цял свят и все повече хора отслабват или просто поддържат фигурата си с нея. Теорията за липсата на глутен в храните е създадена от американката Елизабет Хесълбек, която става все по-популярна и сред известните хора у нас.

Естрадната легенда Силвия Кацарова призна в предаването на Гала „На кафе“, че спазва стриктно диетата и се чувства отлично. Българската Тина Търнър яде само плодове, зеленчуци, месо, риба, ядки, семена, яйца и слага повече подправки в храните, както съветва Хесълбек. Певицата е спряла с хляба и консумира само продукти, които са приготвени отартишоково или бобово брашно. В диетата също се позволява да се яде царевица, ориз, картофено пюре и ленено семе. След като Силвия Кацарова разкри тайната на вечната младост, водещата Гала също разкри, че не близва храни, които съдържат глутен. Двете най-популярни футболни щерки – Ели Гигова и Мика Стоичкова, също са полудели по най-новия холивудски хит. Дъщерята на Камата повече от година не вкусва хляб, а чаровната Ели се пази дори от картофите и от варива като боб и леща.

Катрин Зита-Джоунс
Катрин Зита-Джоунс

Безглутеновият режим стана популярен, след като на него минаха звезди като Харисън Форд, Леонардо Дикаприо, Мерил Стрийп, Том Ханкс, Катрин Зита-Джоунс, Бритни Спиърс и Парис Хилтън. Пред списание „ Пийпъл“ Бритни призна, че след като е спряла хляба и месото, само за 3 седмици е успяла да свали 8 кг.

Толкова коментираният глутен е просто белтък в житните растения, с нищо по-особен от стотиците други такива. Оказва се, че съществуват различни форми на глутенова непоносимост и чувствителност. Лекарите дори предупреждават, че от него се получават алергии. Повечето форми на глутенова непоносимост се изявяват с крампи, подуване, диария и ставни болки. За глутеновите непоносимости няма лечение, достатъчно е само да бъде избягван този белтък, като за цьолиакията това е доста важно, тъй като със всеки следващ прием на глутен се уврежда прогресивно храносмилателния тракт и протича по-тежко от предишния път.

Авторката на диетата разяснява, че този безглутенов хранителен режим създаден от нея се опира на разнообразно и здравословно хранене, както и заместването на съдържащите глутен зърнени храни с други видове. Ето пример: вместо да правите кекс, хляб или бисквити от бяло брашно, може да го заместите с безглутенов аналог. И все пак бъдете нащрек: Отсъствието на глутена в храната би могло да предизвика дефицит на определен вид хранителни вещества, ако не бъдете достатъчно внимателни.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *